Currículum

    A Bunyola, poble de muntanya, amb uns 3.500 habitants i a 15 Km de Palma de Mallorca, terra d'oliveres, ametllers i garrovers com a agricultura tradicional, a la Serra de Tramuntana de Mallorca, es va fundar l'any 1978 l'Escola de Ball de Bunyola, per a la investigació, ensenyança i divulgació dels balls, músiques, cançons i tonades de la nostra ruralia; tot això inriquit amb els instruments tradicionals i que des d'antany han servit per fer festa i animar les trobades del poble.

    L'Associació a més d'organitzar i participar a activitats culturals i festives del nostre poble fa actuacions i mostres a altres pobles de l'illa. També pertany a la Federació de Música i Ball Mallorquí, de la qual va ser un membre fundador.

    Una altra de les seves tasques és divulgar els balls, les músiques i la indumentària de la cultura popular mallorquina fora de Mallorca participant a manifestacions i intercanvis culturals amb altres grups de països i cultures diferents.

    Feim actuacions musicals: concerts i animació de vetllades de música popular i tradicional de Mallorca amb rondalla de corda, flabiols, xeremies, percussió i veus.

    Actuacions de ball i mostra d'indumentària: es basa amb el folclore de Mallorca, i més concretament de la comarca muntanyenca de Bunyola. Boleros, jotes, mateixes, copeos i fandangos en les seves distintes variants. La indumentària és dels segles XVIII i XIX, i dins cada època presentam la roba de feina de camp, de casa, d'oficis menestrals, roba de mudat, etc.; així com els seus complements, segons mostres i testimonis que, per distintes vies, ens ha arribat. Les peces del vestuari estan confeccionades amb teixits de cotó, fil, lli, seda, domàs, bri, brinet, cànem, llana, etc.; moltes de les quals són autèntiques i les demés són reproduccions d'altres que es guarden gelosament dins caixes i armaris com un vestigi de la nostra tradició.

    Participam a les festes del poble de Bunyola (Santa Catalina, La Mare de Deu de les Neus, Sant Mateu...) a més de col.loborar amb altres associacions del poble.

    Organitzam cursos i tallers: de ball i cultura popular mallorquina, de música, de confecció d'indumentària, etc.

    Organitzam des de l'any 1994 del Memorial Andreu Estarellas Pascual, concurs juvenil de narració curta, destinat als joves de Bunyola i dedicat a temes de cultura i tradicions populars.

    Organitzam des de l'any 1994 d'una exposició monogràfica anual sobre temes de cultura i tradicions populars.

    Organitzam des de l'any 1994 el "Quarteró" festa de caràcter popular relacionada amb la recollida d'oliva i que cada any es fa a una possessió diferent del teme municipal de Bunyola.

    Dins la línia d'investigació i recerca seguim treballant en el camp del ball, la música i la indumentària, i estam oberts a tota iniciativa que suposi un enriquiment de la nostra Cultura Popular Mallorquina.

    Actuacions més notables:

    Actuacions i mostres a gairebé tots els pobles de l'Illa de Mallorca.

    Intercanvis culturals amb els grups: Ballets de Catalunya-Barcelona (1981 i 1988), Bastoners de Terrassa (1982), Les Lys de Marlenheim, Estrasburgo-França (1984) Mare de Deu del Toro de Mercadal-Menorca (1985), Los Tsumarinos de Cangas de Narcea-Astúries (1988), Castro Floxo d'Ourense-Galícia (1992), El Trencall de Carlet-València (1993), Esbart Sant Cugat de Barcelona (1995), Molinos de Viento de Campo de Criptana-Ciuda Real (1996), Es Born de Ciutadella de Menorca (1996 i 1998), Grup de Dances de Monovar-Alacant (1997 i 1998), Acordina Estrasburgo-França (1999).

    Actuacions a Catalunya: Barcelona, Terrassa, Lloret de Mar, La Molina, Alp, Bellver de Cerdanya, Prats, Sant Cugat, Sant Esteve de Palautordera, Abadia de Monserrat. A Galícia: Cedeira, Vigo, Xinzo, Manzaneda, Verín, O Barco de Valdeorras. A França: Estarsburgo, Colmar, Niederbron les Bains, Beauchastel, Annecy, Bourg de Peage, Gruas.

    Participació a Festivals: "XVI Fiesta Nacional de la Lana en Ripoll" a Girona (1982). "IV Festival Internacional Cidade do Ferrol" i "II Festival de Vivero" de Galícia (1986). Representant les Illes Balears al "XXV Festival Internacional Folklórico de los Pirineos" de Jaca (1987). Representant a Mallorca a la IX Mostra Internacional Folclòrica de Sóller-Mallorca (1988). "I Festival Internacional de Trubia" a Astúries (1990). "XIV Festival Internacional de Burgos" de la CIOFF (1990). "I Festival Tanz Folkfest" de Rudolstadt i Festival de Vestits i Dances Tradicional a Schlitz (Alemanya), aquest darrer de la CIOFF (1991). "Xornades de Folklore de Ourense" Galícia (1992). II Festival Folcòric Mare Nostrum d'Eivissa i Formenera (1998). Festival de Romans-França (1998). "III Festival Internacional de Tudela" Navarra (1998).

    Participació a Jornades i Congressos: "I Congreso Nacional de Folklore" a Santiago de Compostela (1985). "I Curso de Danza Tradicional i Folklore" a Zamora (1992). Organització de les I Jornades de Cultura Popular de les Illes Balears a Muro-Mallorca, juntament amb els grups Aires Sollerics i Revetla d'Algebeí de Muro (1993). "I Jornadas de Organización Interna de Grupos" a Mojàcar-Almeria (1994). II Jornades de Cultura Popular a Ciutadella de Menorca (1994). III Jornades de Cultura Popular a Formentera (1995).

    Altres manifestacions culturals: X Aniversari del grup (1998) organitzant un cicle de conferències col.loquis, exposicions, concurs de fotografia i dibuix amb el tema monogràfic: Les nostres festes populars i el nostre folclore. Presentació del primer disc del grup titulat "Ara hi anam..." (1992). Mostra d'indumentària de Mallorca dels segles XVIII i XIX a Bunyola, juntament amb el grup Aires Sollerics (1992). Participació com a grup cofundador a l'inici de la Federació de Música i Ball Mallorquí (1992). Organització a Bunyola d'una taula rodona sobre Musicologia Popular a Mallorca (1993). Mostra d'indumentària dels segles XVIII i XIX al Museu Tèxtil i d'Indumentària de Barcelona (1998).

© Escola de ball de Bunyola 2010